#

Philippe Thuriot (Accordion)

is internationally recognized as one of the most virtuoso and versatile accordion players of this moment, loved both in the world of jazz as in the classical music scene. He was the first to record Bach's Goldberg Variations on accordion

Philippe Thuriot (1968) NL

studeerde accordeon aan de kunsthumaniora van Brussel bij Jules Willems. Daarna ging het richting Conservatorium Antwerpen bij Roger Eggermont en daarna het Conservatorium te Kopenhagen bij de vermaarde Mogens Ellegaard. Hij sleept hierna internationale prijzen in de wacht zoals tijdens het internationale accordeonconcours"Hugo Herrmann-Wettbewerb" in Duitsland en "Tenuto" in eigen land. Hij speelt in tal van ensembles en orkesten waaronder Prometheus, Oxalys, het VRT-filharmonisch orkest, Ictus en het "Ensemble 20. Jahrhundert" te Wenen. Hij onderneemt twee wereldtournees met het internationale dansgezelschap "Les ballets C de la B" van Alain Platel. De eerste is in 1996 met het stuk "La Tristeza Complice"(Henry Purcell /Dick Van der Harst) en de tweede in 2008 met "Pitié" (J.S. Bach/Fabrizio Cassol). Deze tournee sluit af in Kinshasa en wordt gefilmd door Arte. Hij speelt mee in Muziektheaterprojecten van Walpurgis met muziek van Peter Vermeersch (Charms) en met het Muziek Lod (met Lode Vercampt, Kristof Roseeuw en An de Donder). Ondertussen blijft zijn oude ambitie op de loer: improvisatie, jazz en eigen composities. Philip Catherine, Aka Moon, Tcha Limberger, Steve Houben, Jacques Pirotton, Rony Verbiest, Charles Loos en Uri Caine zijn enkele bekende namen uit de jazzwereld waarmee hij concerten geeft.

Philippe schrijft muziek voor de Cd «Valses» met Catherine Delasalle.

Johan Verminnen vraagt hem voor zijn tournee "Verminnen 60". Hij schrijft muziek voor de jazzformatie Radio Kuka i.s.m. de New-Yorkse jazzmuzikant Ellery Eskelin. (CD De Werf) Het vocaal ensemble Capilla Flamenca nodigt hem uit om te improviseren rond de werken van de 15de -eeuwse componist Alexander Agricola. Dit resulteert in een mooie tournee met o.m. concerten in Nederland, Frankrijk, Polen enTsjechië. Hij wordt gevraagd om i.h.k.v. het Festival van Vlaanderen te Kortrijk de Goldbergvariaties van J.S. Bach integraal te brengen. Hiervoor bewerkt hij de klavecimbelpartituur voor de accordeon en neemt dit werk op voor het label Warner Classics/Klara (2015) Philippe Thuriot is docent accordeon aan de School of Arts, Hogeschool Gent.